23 Οκτωβρίου 2008

Πολιτικός Αιφνιδιασμός

Από εδώ και πέρα η πολιτική των κομμάτων εξουσίας πρέπει να βασίζεται σε κινήσεις τακτικής και αιφνιδιασμού.
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κόψουν τις διαρροές και τα πολλά "σουξου μουξου του" με τους δημοσιογράφους. Δε νοείται μία κίνηση "αιφνιδιασμού" να τη γνωρίζουν οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι και οι αντίπαλοι μέρες πριν. Αν κάποιοι άνθρωποι δε μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό ας απομακρυνθούν από τα επιτελεία όλων των κομμάτων. Εκτός του ότι με τις συνεχείς διαρροές οι κινήσεις αιφνιδιασμού χάνουν τη δυναμική τους και δεν αιφνιδιάζουν κανένα, το πολιτικό παιχνίδι χάνει το ενδιαφέρον του.
Εμένα σαν πολίτη με ιντριγκάρει ο πολιτικός αιφνιδιασμός και πραγματικά έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι πλέον δεν αιφνιδιαζόμαστε με ότι και να γίνει, πολύ απλά λόγω των διαρροών. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν αυτές οι διαρροές;
Με ποιο σκεπτικό ας πούμε ένα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τηλεφωνεί σε μία εφημερίδα ή σε έναν δημοσιογράφο και του λέει ότι ο Παπανδρέου σχεδιάζει το τάδε; Με ποια λογική ένας βουλευτής ενημερώνει για την κίνηση αιφνιδιασμού αντίπαλο κόμμα; Με ποιο σκεπτικό, για να μιλήσω συγκεκριμένα, ο Τατούλης που υποτίθεται ότι αιφνιδιάζει, διαρρέει μέρες πριν ότι θα κάνει παρέμβαση, που αφορά στο τάδε θέμα;
Η μόνη περίπτωση πολιτικού αιφνιδιασμού, τα τελευταία χρόνια, ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε νοθεία στη Βουλή και πραγματικά δεν είχε γίνει καμία σχεδόν διαρροή.

Διαρροές και διαπλοκή, δυο παράγοντες καταστροφικοί για την πολιτική ζωή του τόπου.
Δε γίνεται να σχεδιάζει ένα κόμμα αιφνιδιασμό και αναγκαστικά να πρέπει να ενημερώσει όλους τους βουλευτές του (ας πούμε σε περίπτωση μομφής, για να παραστούν στη Βουλή) και μετά από μία ώρα να φιγουράρει η είδηση στα μισά blogs και την επομένη να παίζει πρώτο θέμα στις εκπομπές και να είναι εξώφυλλο στις εφημερίδες. Αυτό εκτός των άλλων δείχνει ανικανότητα του επικοινωνιακού επιτελείου του εκάστοτε κόμματος και διαπλοκή βουλευτών με μέσα ενημέρωσης.

Στα θέματα επικαιρότητας, τώρα...
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία θα απέχει από την ψηφοφορία της Παρασκευής. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία αφού έχει την πλειοψηφία; Αν όλοι οι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση και τις επιλογές του Πρωθυπουργού όπως διατείνεται ο Τραγάκης δε καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Προφανώς είχαν φθάσει μηνύματα στο Μαξίμου από αρκετούς βουλευτές ότι θα ψήφιζαν εναντίον του monsieur Ρουσόπουλου και μπροστά στο ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί ο καταλληλότερος, η ΝΔ επέλεξε την αποχή. Θα πρέπει όμως οι κύριοι να απολογηθούν, γιατί την ερμηνεία που δίνουν όλοι στην κίνηση αυτή, η ΝΔ δε μπορεί να τη δώσει, αφού δείχνει αδυναμία. Οι κατηγορίες προς το ΠΑΣΟΚ για νομικά ασταθή επιχειρήματα, απόπειρα συγκάλυψης και ανύπαρκτες κατηγορίες, είναι αν μη τι άλλο αστείες, πρέπει να σκεφθούν κάτι καλύτερο.

Από την άλλη καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει αναβολή της συζήτησης. Εκτός των άλλων η δικογραφία είναι τεράστια και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διαβαστεί σε 2 ημέρες προσεκτικά. Μπορεί να χρειαστεί 2η και 3η ανάγνωση προκειμένου να διαπιστώσουν τα επιτελεία των κομμάτων αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες εναντίον υπουργών. Είναι μεγάλο φάουλ η ψηφοφορία να γίνει την Παρασκευή... Γιατί έστω ότι τα επιτελεία προλαβαίνουν να ξεσκονίσουν τη δικογραφία, η Νέα Δημοκρατία θα απέχει, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον υπουργών της και ούτως ή άλλως η προανακριτική δε θα μπορέσει να περάσει. Όταν λοιπόν σιγά σιγά με τη μελέτη της δικογραφίας διαπιστωθούν πολιτικές ευθύνες, δε θα υπάρχει η δυνατότητα προανακριτικής επιτροπής. Τότε λοιπόν η Νέα Δημοκρατία θα κατηγορίσει το ΠΑΣΟΚ.

Ας μη τους δώσει το ΠΑΣΟΚ λοιπόν την ευκαιρία να ξεγλιστρίσουν. Ας ζητήσει αναβολή της αυριανής συνεδρίασης και από βδομάδα ας παρουσιάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή υπουργών και υφυπουργών έτσι ώστε να μη μπορέσουν να αρνηθούν την προανακριτική επιτροπή για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Βέβαια θα φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει πίσω, αλλά στην παρούσα φάση θα ήταν καλό να αποσυρθεί το αίτημα. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να βγαίνουν στο φως στοιχεία της δικογραφίας, και ο κόσμος θα διαπιστώσει τις νομικές ατασθαλίες των κυβερνητικών παραγόντων και το αίτημα για προανακριτική επιτροπή θα έρθει ως φυσική συνέπεια των αποκαλύψεων.
Ας μη κάψει το ΠΑΣΟΚ το ισχυρό χαρτί της προανακριτικής επιτροπής από τώρα, γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθεί υπόλογο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: