6 Δεκεμβρίου 2010

Η Σπίθα των πολιτών

"Σκεφτείτε ακόμα, ποιο συμφέρον μπορεί να έχει ένας άνθρωπος όπως εγώ, στην ηλικία που βρίσκομαι και που μπορώ να πω ότι τα έχω όλα, επιτυχία, φήμη, δόξα και προ παντός την αγάπη όλων των Ελλήνων χωρίς διακρίσεις; Κι εγώ σας αγαπώ όλους αδιακρίτως και μου προξενεί πόνο όταν είμαι αναγκασμένος να αποκαλύπτω και να καταγγέλλω συμπατριώτες μου για πράξεις για τις οποίες είμαι βέβαιος ότι βλάπτουν τη χώρα και τον λαό μας.


Γι' αυτό, σας παρακαλώ, μην προτρέξετε να με καταδικάσετε και να με τοποθετήσετε εδώ ή εκεί χωρίς να ακούσετε, έστω για τελευταία φορά, αυτά που σας λέω, γιατί ειλικρινά δεν ανήκω πουθενά αλλά μόνο στην Ελλάδα και η μόνη μου έγνοια είναι το συμφέρον όλου του λαού μας χωρίς διακρίσεις.

Το ίδιο και ως καλλιτέχνης, θεωρώ τον εαυτό μου από τους λίγους που αποφάσισαν να γράψουν έργα για όλο τον λαό και όχι για μια μειοψηφία μορφωμένων, που δήθεν μόνο αυτοί καταλαβαίνουν έργα δύσκολα όπως είναι οι Συμφωνίες, τα Ορατόρια και οι Οπερες. Πρέπει να ξέρετε ότι το ρίσκο στην προσπάθεια να γίνω κατανοητός από όλους τους Ελληνες ήταν πολύ μεγάλο, γιατί κινδύνευε η τέχνη μου να διαλυθεί μέσα στο πλήθος. Να γίνω αντί για λαϊκός, λαϊκιστής. Εύκολος, φτηνός. Εγώ όμως το διακινδύνευσα και είναι σαν να ήθελα να βάψω με το χρώμα της μουσικής μου όχι την πρόσοψη ενός σπιτιού ούτε μια γούρνα νερό αλλά όλο το Αιγαίο, δηλαδή να μπορέσει η μουσική μου, όχι μόνο το τραγούδι αλλά και το Ορατόριο, όπως είναι το «Αξιον Εστί», να φτάσει σε όλο τον λαό μας και να αγγίξει όλες τις καρδιές χωρίς διάκριση."

Το απόσπασμα αυτό είναι από την ιδρυτική διακήρυξη της "Σπίθας" του Μίκη Θεοδωράκη.


Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα τεράστιο μέγεθος, ένας μεγάλος Έλληνας που έχει αποδείξει οτι αγαπάει την Ελλάδα και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουν όλοι. Αυτές τις μέρες εξοργίστηκα και στεναχωρήθηκα με τη στάση που τήρησαν ορισμένοι. Αμέσως να τον απαξιώσουν, να πουν τη μακάβρια εξυπνάδα τους, πολύ ευγενικό από μέρους τους.


Με δεδομένο οτι οι περισσότεροι εξ' ημών δεν θα κάνουμε στη ζωή μας, ούτε τα μισά από αυτά που έχει κάνει ο Θεοδωράκης, χρειάζεται μεγάλος σεβασμός όταν σχολιάζουμε τα πεπραγμένα του και τα όσα λέει. Είμαι πεπεισμένη οτι αυτός ο άνθρωπος αγαπάει την Ελλάδα όσο λίγοι.
Το να αγαπάει κάποιος την Ελλάδα, δεν είναι δεδομένο. Για ελάχιστους πολιτικούς μπορεί κάποιος να πει "να αυτός αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες και βάζει το συμφέρον της χώρας του και όχι της τσέπης του πάνω από όλα". Ό,τι έχει κάνει ο Θεοδωράκης και του χρεώνεται ως πολιτική αστοχία, το έκανε προφανώς γιατί έκρινε πως έτσι θα προσέφερε τις καλλίτερες υπηρεσίες στην Ελλάδα . Τώρα αν εκ του αποτελέσματος η στάση του κρίθηκε ως λανθασμένη, δεν σημαίνει πως ο Θεοδωράκης, το έχει χάσει ή οτι πρέπει να μην μπλέκεται με την πολιτική αφού “δεν το έχει”.


Η εύκολη αντιμετώπιση και το εύκολο επιχείρημα είναι οτι έχει τρελαθεί, οτι τον εκμεταλλεύονται άλλοι και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Χούντες και δικτατορίες δεν έχω ζήσει και ούτε θέλω και γι΄αυτό πάντα ακούω τους ανθρώπους που έχουν την ηλικία και τις εμπειρίες του Θεοδωράκη με τεράστιο σεβασμό και τα λεγόμενά τους με προβληματίζουν.


Στα της διακήρυξης τώρα...


Ο Θεοδωράκης φαίνεται οτι έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για βοήθεια, στη Ρωσία και στην Κίνα (πρώην κομμουνιστικές χώρες δηλαδή), καθότι οι προτάσεις του για έξοδο από την κρίση, έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τη λογική, μας δανείζουν οι χώρες αυτές  και κάνουμε κοινοπραξίες μαζί τους για να αντισταθμιστεί το δάνειο. Κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργο να συμβεί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το γεγονός οτι αυτές οι χώρες είναι πρώην κομμουνιστικές, δεν σημαίνει πως θα μας αντιμετωπίσουν με πιο ανθρωπιστικά κριτήρια...


Στη συνέχεια προτείνει κάτι που πιστεύω πως πολλοί το έχουν σκεφτεί, δηλαδή την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και τη σύναψη νέων συμμαχιών. Η πρόταση αυτή γίνεται με το σκεπτικό οτι οι βασικοί μας "εχθροί" είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. Αν όμως δεν ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ έχω να πω εγώ, τότε θα ήμασταν περικυκλωμένοι από μέλη της συμμαχίας, κάτι που θα ήταν πιο επικίνδυνο, τόσο για την ειρήνη στην περιοχή, όσο και για την εδαφική μας ακεραιότητα.


Κατά τα άλλα έχει απόλυτο δίκιο στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει, κυρίως σε σχέση με το Ισραήλ. 


Για το θέμα αυτό η διακήρυξη αναφέρει:
"Υστερα από όλα αυτά, πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι η χώρα μας αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη στενών σχέσεων, και μάλιστα σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, με την παραχώρηση του εθνικού μας εναέριου χώρου σε μια πολεμική δύναμη της οποίας οι στόχοι είναι οι Παλαιστίνιοι, ο Αραβικός κόσμος και το Ιράν; Από πότε έγιναν εχθροί μας οι λαοί αυτοί; Και ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα που μας οδηγούν σήμερα στο πλευρό του επιθετικού Ισραήλ; [...]


Εκτός όμως απ' το θέμα των ηθικών ευθυνών που επωμίστηκε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, υπάρχουν ακόμα δύο σοβαρά προβλήματα: Με ποιο δικαίωμα δόθηκε η άδεια στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία να εκτελεί γυμνάσια στον εθνικό μας εναέριο χώρο; Και με ποια λογική εμπλέκουν τη χώρα μας στα επιθετικά σχέδια του Ισραήλ; Είναι πασίγνωστο ότι σε μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ο ρόλος της ισραηλινής αεροπορίας ειδικά, θα είναι καθοριστικός και όλα δείχνουν ότι έχει επωμιστεί το βάρος του πρώτου χτυπήματος κατά της Τεχεράνης. Γι' αυτό ακριβώς χρειάζονται έναν «ανάλογο» εναέριο χώρο, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα πληρώματά τους, και αυτόν ακριβώς το χώρο τούς παραχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει όμως κανείς ότι δεν το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση του Ιράν; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι θα το αντιμετωπίσει με δεμένα τα χέρια;[...]
Με ποιο δικαίωμα η όποια κυβέρνηση τολμά να μας εκτροχιάζει από την πάγια πολιτική ειρήνης που θα πρέπει ευλαβικά να τηρούμε, τόσο για λόγους Αρχής όσο και για λόγους Εθνικής Ασφάλειας;"



Σε αυτό τον τομέα ο Θεοδωράκης έχει απόλυτο δίκιο. Το αντίτιμο που θα κληθούμε να πληρώσουμε γι΄αυτή την ανίερη συμμαχία μας με το Ισραήλ, θα είναι πολύ μεγάλο.


Tέλος είναι εμφανής η εμπάθεια του Θεοδωράκη προς την οικογένεια Παπανδρέου. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι το εξής "Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Σημίτη και Κ. Καραμανλή ευθύνονται για το 20% (σσ: αναφέρεται στο χρέος) ενώ οι κυβερνήσεις του Ανδρέα και του Γιώργου για το 70% της ανόδου ο πρώτος και για 10% ο δεύτερος μέσα σε ένα χρόνο, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτοί ήταν και είναι και σήμερα οι κυρίως υπεύθυνοι για την ουσιαστική πτώχευση της χώρας." Επίσης χαρακτηρίζει ως την πιο δραματική και ατυχή στιγμή της χώρας, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του Παπανδρέου, όπου όπως αναφέρει χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ήταν πλέον αδύνατο να επανορθωθεί το κακό.


Eίμαι σχεδόν σίγουρη πως οι περισσότεροι που έβγαλαν χολή για τον Θεοδωράκη δεν μπήκαν καν στο κόπο να διαβάσουν όλη τη διακήρυξη, κακώς. Μιλάμε για ένα κίνημα- "κραυγή αγωνίας" που δημιούργησε ένας άνθρωπος στην ηλικία των 85 χρόνων, κάτι που θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως προέκυψε μετά από μία εσωτερική του έκρηξη, καθώς ένιωσε να πνίγεται με όλα αυτά που συμβαίνουν. Πιστεύω πως θέλει να βοηθήσει να ανοίξουν μάτια και αυτιά και θα επιδιώξει να χαράξει ένα νέο μονοπάτι για την Ελλάδα, προς την κατεύθυνση στην οποία κρίνει ο ίδιος οτι πρέπει να βαδίσουμε.
Διαφωνώ μαζί του σε πολλά, αλλά σέβομαι το αγαθό των προθέσεών του και δεν είμαι διατεθειμένη να σνομπάρω αυτό το ανεξάρτητο κίνημα, κάθε άλλο.

Το κύκνειο άσμα του Θεοδωράκη δεν θα είναι απ' οτι φαίνεται, ένα μουσικό αριστούργημα, αλλά μία προσπάθεια να προσφέρει στον τόπο μας μέσω της "Σπίθας των πολιτών". Αυτός ο άνθρωπος αξίζει τον σεβασμό όλων μας και θεωρώ πως είναι απαράδεκτο να τον υποτιμούν και να τον απαξιώνουν κάποιοι, για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους. Αν θέλουν ας κάνουν οι ίδιοι το δικό τους κίνημα, εκτός και αν το παρόν πολιτικό σκηνικό τους καλύπτει απόλυτα.


ΥΓ: Τα εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη της Σπίθας των πολιτών είναι από την Ελευθεροτυπία, η οποία στην Σαββατιάτικη έκδοσή της, είχε ως ένθετο τη διακήρυξη.
ΥΓ2: Το κακό είναι οτι αυτή τη "Σπίθα", είναι πολύ πιθανό να την εκμεταλλευτεί και "Το Σπίρτο"....

27 σχόλια:

τσότσος είπε...

Τσούγδω και εγώ σέβομαι/τιμώ τον θεοδωράκη, είναι αδύνατον όμως να παρακολουθήσω την πολιτική συλλογιστική του: είναι αδύνατον φερ'ειπείν να βάζει σχεδόν στο ίδιο τσουβάλι Κωστάκη και Γιώργο και να επικεντρώνεται στα υπαρκτά "λάθη" του Αντρέα που, ναι, δανείστηκε υπέρογκα για να βοηθήσει όμως τους απόκληρους της εποχής. Πού είναι ο ΛΙΒΕΛΛΟΣ εναντίον του Κωστάκη που έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια; πώς εξισώνει εμπρηστή με πυροσβέστη;
Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν αν τα έχει "χάσει" ή όχι (ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω την πνευματική κατάσταση αυτού του κολοσσού;), ούτε αν αγαπά ή όχι την χώρα (αλλοίμονο...), με ενδιαφέρει ότι, αντί να δείξει ρεαλισμό (όπως τότε με το "Καραμανλής ή τανκς") και να πει τη "μαύρη αλήθεια" ότι δηλ. χωρίς το μνημόνιο θα είχαμε πτωχεύσει και ότι είναι Η ευκαιρία μας να γίνουμε οργανωμένο κράτος, καλεί τον κόσμο σε ανυπακοή... Αν είναι δυνατόν!

Stendoras είπε...

Συγχαρητήρια στον ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΙΚΗ που βγήκε μπροστά, συμφωνώ με ολόκληρη την ομιλία, ο Μίκης είναι το τελευταίο πράγμα που έχει μείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα. Ελπίζω η προσπάθεια αυτή να καρποφορήσει!

Τσούγδω είπε...

@ τσότσος

Διευκρίνησα οτι διαφωνώ με τον Θεοδωράκη, αλλά διαφωνώ και με όλους όσους τον στήνουν στον τοίχο. Είναι αλήθεια οτι βγάζει λάδι την Νέα Δημοκρατία και τους Μητσοτάκη/ Καραμανλή τους οποίους αναφέρει μάλλον κατά τύχη στο κείμενό του.
Ούτε εγώ μπορώ να παρακολουθήσω την πολιτική συλλογιστική του και στο μυαλό μου τον έχω σαν αριστερό αγωνιστή και πατριώτη που κάποιες φορές παρασυρμένος από την αγάπη του για την Ελλάδα, πέφτει "θύμα" σεναρίων συνομωσίας.

Όμως δεν μπορώ και δεν θέλω να ερμηνεύω ανθρώπους και ειδικά τον Θεοδωράκη.

@Stendoras

Κι εγώ ελπίζω η προσπάθεια αυτή να καρποφορήσει και στα πλαίσια της "Σπίθας" να γίνει ένας διάλογος που θα πάει την κοινωνία ένα βήμα μπροστά. Διαφωνώ σε πολλά αλλά και συμφωνώ σε πολλά.
Ο Θεοδωράκης είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι επικεφαλής ενός , όχι τόσο πολιτικού, όσο πολιτιστικού κινήματος και αυτόν τον χαρακτήρα περιμένω να έχει η "Σπίθα", είναι κάτι που το χρειαζόμαστε.

tzonakos είπε...

Καλημέρες σε όλους.
Ο Μίκης απο πλευράς μουσικής, κοινωνικής και πολιτικής παρουσίας ειναι γίγαντας. Για την πολιτική του πορεία εχω ενστάσεις σε κάποια σημαντικά σημεία, ωστόσο εδω το θέμα ειναι η "Σπίθα".
Καλή κίνηση που εύχομαι να μην μείνει πυροτέχνημα στα χαρτιά αλλα να λάβει σάρκα και οστά μια και αυτό που πρέπει να κάνουμε οι πολίτες ειναι συμμετοχή και δράση.
Πέρα απο κόμματα, όλοι μαζί να βρούμε τα κοινά μας σημεία αντι να εστιάζουμε στις διαφορές μας.
Εξω απο το ΝΑΤΟ ; ... δεν μας παίρνει με τίποτα !

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα,
ο Stendoras είμαι,
παιδιά όσο και αν μας πονάει οι αριθμοί είναι αμίλιχτοι και ο Θεοδωράκης έχει δίκιο, ο Ανδρέας ευθύνεται περισσότερο απο κάθε άλλον για τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα και την κατάσταση του κράτους, για τα τεράστια ελλείματα και το δημόσιο χρέος, για την οργάνωση του κράτους που ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80'.
Φυσικά και βοήθησε αυτούς που ήταν μη προνομιούχοι, αλλά με δανεικά και σε βάρος των επόμενων γενιών, αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε κάποια στιγμή! Τώρα φαίνεται καθαρά αυτό!

Κι εμένα με πείραξε οτι έβγαλε λάδι τον Καραμανλή ο οποίος επίσης έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά τον διακαιολογώ, οι κομμουνιστές έχουν προαιώνια έχθρα με την Οικογένεια Παπανδρέου η οποία πηγάζει απο την συνθήκη της βάρκιζας οταν ο Γεώργιος Παπανδρέου έκανε τους αριστερούς να παραδώσουν τα όπλα.

Παιδιά απο την δεξιά όμως έτσι κι αλλιώς δεν περιμέναμε ποτέ ούτε περιμένουμε και τώρα τίποτα, κριτική πρέπει να κάνουμε στούς δικούς μας, (αριστερά-κεντροαριστερά).

Γι αυτό χαιρετίζω την κίνηση του Μίκη!

Stendoras είπε...

Συμπληρωματικό σχόλιο,
η πολιτική πορεία του Θεοδωράκη είναι μεγαλειώδης, όποιος θέλει μπορούμε να το συζητήσουμε ήρεμα χωρίς κομματικές παρωπίδες, με όποια πολιτική επιλογή του θεοδωράκη απο το 1940 μέχρι σήμερα διαφωνείτε δεν έχετε παρά να την πείτε για να το αναλύσουμε σε βάθος.

Τσούγδω είπε...

@tzonakos

Την καλησπέρα μου!
Η "Σπίθα" δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλά δεν θα ήθελα να τη δω να μετεξελίσσεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πολιτικό φορέα. Θα μου άρεσε να ξεκινήσει σαν ένα forum συζήτησης, όχι φυσικά στα πρότυπα του "forum για την Ελλάδα" που μόνο forum δεν ήταν. Ο Θεοδωράκης είναι ένας από τους λίγους που μπορούν να χαράξουν δρόμο προς την "πολιτισμική αναγέννηση" που χρειαζόμαστε

Αυτό το "Έξω από το ΝΑΤΟ", θα συμφωνήσω, εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται...

@Stendoras

Σίγουρα ο Ανδρέας φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά μη μου πεις οτι τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1990, κανένας δεν μπόρεσε να συμμαζέψει την κατάσταση, απλά δεν υπήρχε η θέληση και κανείς δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος. Οι υπολοιποι δεν έβλεπαν που πάει η κατάσταση? Αν όχι δεν ήταν διορατικοί, άρα δεν θα έπρεπε να είναι και πολιτικοί.

Η αλήθεια είναι οτι ο Ανδρέας φταίει, αλλά όχι περισσότερο απ' όλους. Αν δεχτούμε οτι τα έκανε σ... τι έκαναν οι υπόλοιποι για να διορθώσουν τα πεπραγμένα του? Τι έκαναν Σημίτης και Καραμανλής? Ο ένας προέβη σε λογιστικές αλχημείες για να μας βάλει στο Ευρώ και ο άλλος μοίρασε οτι είχε μείνει στα ταμεία σε κουμπάρους.

Όπως λέει ο παππούς μου, τουλάχιστον ο Ανδρέας έδωσε ψωμί στον λαό και τα μοίραζε, οι άλλοι τα έτρωγαν μόνοι τους.

Stendoras είπε...

τσουγδω,
κανένας δεν διαφωνεί με αυτό, ούτε διαφωνεί κανείς για το πόσο σπουδαίος ηγέτης υπήρξε ο Ανδρέας και πόσο βοήθησε τον λαό την δεκατία του 80', αμα δεν ήταν ο Ανδρέας οι Έλληνες θα είχανε ψοφήσει, αλλά το θέμα είναι οτι αυτό έπρεπε να το κάνει πιο συγκρατημένα και με ανάπτυξη, και όχι μόνο με δανεικά για το οποία πληρώνουν τώρα οι επόμενες γενιές, πληρώνουμε εμείς δηλαδή.
Γι αυτό κακίζω τον Ανδρέα, επιτέλους πρέπει να πάψει να είναι ταμπού στην Ελλάδα η κριτική στον Ανδρέα απο εμάς ειδικά. και θα σου μιλήσω με στοιχεία για να μην μιλάω στον αέρα: 1981 δημόσιο χρέος 32% του ΑΕΠ, 1989 δημόσιο χρέος 62,5 του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμός του Δημόσιου χρέους στην δεκαετία του Ανδρέα, αυτό είπε και ο Θεοδωράκης,

την αλήθεια δεν ειπε λοιπόν;

Τσούγδω είπε...

@ Stendoras

Δεν είπα το αντίθετο. Αυτό που λέω είναι πως ο Θεοδωράκης δαιμονοποιεί τους Παπανδρέου και τους χρίζει ως υπεύθυνους για την καταστροφή ενώ βγάζει λάδι: Καραμανλή, Μητσοτάκη και Σημίτη.

Λέω εγώ με τη σειρά μου, ωραία οι Παπανδρέου είναι οι καταστροφείς της Ελλάδας, οι υπόλοιποι που ο Θεοδωράκης βγάζει λάδι, τα 19 χρόνια που μεσολάβησαν από τον έναν Παπανδρέου στον άλλο, τι έκαναν ακριβώς για να μην φτάσουμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα?

Κριτική στον Ανδρέα ναι, αλλά όχι με παρωπίδες. Συνθήματα τύπου "Τσοβόλα δώστα όλα" οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, αλλά αν κάποιος ήθελε είχε 20 χρόνια να ανακόψει την πορεία προς τον οικονομικό μαρασμό.

(62,5% το 89, τώρα πόσο και πόσες κυβερνήσεις μεσολάβησαν?)

Stendoras είπε...

Tσούγδω,
συμφωνώ με αυτό που λές και το τόνισα, είναι λάθος του Μίκη που βγάζει λάδι τους επόμενους και ειδικά τον Κ.Καραμανλή που την τραγική για την χώρα 5ετία 2004-2009 διέλυσε τα πάντα και τα αποτελείωσε, αλλά σου είπα ο Θεοδωράκης έχει τους δικούς του ιστορικούς λόγους να μην πάει τους Παπανδρέου, εξάλλου δεν είναι υποχρεωμένος να τους συμπαθεί, δεν είναι ΠΑΣΟΚ, ούτε ήταν ποτέ.

Η ανάλυσή του όμως για τον ΔΝΤ, την τρόικα, την εξάρτηση της χώρας απο τους Αμερικανούς οι οποίοι είναι εδώ απο το 1949, τους τραγικούς όρους του μνημονίου για τους οποίους δεν μιλάει κανείς, την οικονομική υποδούλωση, εξάρτηση και υπανάπτυξη των χωρών στις οποίες πήγε το ΔΝΤ, η ανάλυσή του αυτή είναι πολύ σωστή και εμένα προσωπικά με προβληματίζει πάρα πολύ.

Υ.Γ 1: Στην ομιλία του ο Θεοδωράκης προέτρεψε το κοινό να διαβάσει το βιβλίο της ΝΑΟΜΙ ΚΛΕΙΝ '' ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ - Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ '', εγώ το αγόρασα και το διάβασα, πίστεψέ με αρρώστησα με αυτά που λέει μέσα, σου προτύνω να το αγοράσεις και να το διαβάσεις για να το συζητήσουμε.

Υ.Γ 2: Το 1974 όταν ο Θεοδωράκης είπε το ''ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Η ΤΑΝΚΣ'' όλοι τον έβριζαν, τώρα μετά απο 40 χρόνια όλοι παραδέχονται οτι είχε δίκιο, ελπίζω μετά απο 40 χρόνια να μην ξαναπούμε οτι είχε δίκιο γιατί θα είναι πολύ αργά...

Stendoras
Με βαθύτατες ανυσηχίες για την χώρα και ειδικά την εξωτερική πολιτική...

tzonakos είπε...

Δεν ειναι ακριβώς ετσι Τσούγδω, γιατι οταν παραλαμβάνεις 62.5% και πρέπει να το μαζέψεις εχεις ήδη ενα βάρος επάνω σου συν οσα άλλα θα προκύψουν όσο θα εισαι κυβέρνηση.
Ευθύνες έχουν όλοι.
Ο Ανδρέας ενα πράγμα να ειχε κάνει μόνο, δνε θα είμαστε σήμερα εδώ :
Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης γυναικών και 4 μόλις χρόνια και σωμάτων ασφαλείας κατα 3 μόλις χρόνια. Κατάργηση συντάξεων αγάμων θυγατέρων και τέτοια.
Αν ειχε κάνει αυτο το πακετάκι τότε που ηταν πανίσχυρος, σήμερα θα λέγαμε άλλα πράγματα.
Το ασφαλιστικό σίγουρα δεν θα ειχε το πρόβλημα που εχει σήμερα.
Αλλα μην ξεφεύγω απο το θέμα, μου ειναι αδύνατο να χωνέψω τη στάση του Μίκη το '89 πολιτικά.
Και ναι, συμφωνώ μαζι σου οτι δεν θα ήθελα να δω την 'Σπίθα' να καπελώνεται κομματικά απο οποιονδήποτε.

Τσούγδω είπε...

@ Stendoras

Κοίτα ως προς αυτή του την ανάλυση έχω ένα πρόβλημα και γενικά τέτοιες αναλύσεις τις αποφεύγω ή τις διαβάζω πολύ επιφυλακτικά, γιατί μου εξάπτουν την συνομωσιολογική πλευρά της φαντασίας μου που προσπαθώ να την ... εξοντώσω.

Κάποια στιγμή θα το αγοράσω το βιβλίο που μου προτείνεις και μόλις το διαβάσω θα σου πω και την άποψή μου...

@tzonakos

Το "πατριωτικό" συνδέεται, λανθασμένα κατά την άποψή μου, με την δεξιά. Πιστεύω πως σε αυτό οφείλονται οι κατά καιρούς δεξιές παρεκκλίσεις του Θεοδωράκη....
Επίσης θα ήθελα να μάθω όχι το ποστοστό του ΑΕΠ αλλά το καθαρό χρέος που άφησε ο Παπανδρέου. Το ΑΕΠ δεν είναι κάθε χρόνο σταθερό.

Stendoras είπε...

τσούγδω,
Θεωρία συνωμοσίας ήταν η 7χρονη δικτατορία στην χώρα μας η οποία στηρίχτηκε για να μην πω ότι επεβλήθη από τους Αμερικανούς;
Συνωμοσία είναι ότι οι Αμερικάνοι προώθησαν το σχέδιο ΑΝΑΝ στην Κύπρο και δεν το έχουν εγκαταλείψει;
Συνωμοσία είναι ότι οι Αμερικάνοι βοηθούν τους Τούρκους στο Αιγαίο;
Συνωμοσία είναι ότι πριν μερικά χρόνια αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία;

Θεωρίες συνωμοσίας είναι εν τέλη ότι οι Αμερικάνοι είναι εχθροί μας και εχθροί των εθνικών μας συμφερόντων; όλα αυτά δεν είναι μια πραγματικότητα; δεν έγιναν;
από το μυαλό του τα έβγαλε ο Θεοδωράκης η εγώ;;

Τσούγδω είπε...

@Stendoras

Για το "οι Αμερικάνοι βοηθούν τους Τούρκους στο Αιγαίο" δεν είμαι και πολύ σίγουρη. Η Τουρκία είναι μία υπερδύναμη σε αντίθεση με εμάς και δεν νομίζω οτι χρειάζεται τη βοήθειά τους. Οι Αμερικάνοι τους βοηθούν στα δυτικά τους σύνορα, αλλά στα ανατολικά τους, τους σαμποτάρουν? Δεν νομίζω....
Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ και δεν απεκάλεσα αυτά θεωρίες συνομωσίας.

Όταν μίλησα για θεωρίες συνομωσίας, εννούσα τα περι ΔΝΤ και τα περι απραξίας της κυβέρνησης και των περίεργων δηλώσεων του Παπανδρέου. Το οτι διάβασα μία ανάλυση του Μίκη Θεοδωράκη, πάνω σε αυτά τα θέματα, που παρόμοιά της θα έβρισκα και στο antinews ας πούμε, δεν μου πολυάρεσε.

Stendoras είπε...

Τσούγδω,
Το ότι τα λέει όμως ένα σπουδαίο πρόσωπο και όχι το antinews δεν πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως εμείς σαν Έλληνες έχουμε υποτιμήσει το θέμα και ΕΜΕΙΣ κάνουμε λάθος ανάλυση που είναι κατώτερη των περιστάσεων;
Τώρα για το ΔΝΤ, ποια ήταν η οικονομική ανάπτυξη των χωρών που μπήκε το ΔΝΤ μέσα όταν έφυγε; η θεωρία του ΣΟΚ που ο νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Φρίντμαν δημιούργησε στην δεκαετία του 70' και επέβαλε σε χώρες οι οποίες τώρα είναι καταδικασμένες σε μόνιμη οικονομική υπανάπτυξη είναι θεωρία συνωμοσίας;
στην Ρουμανία μοιράζουν τρόφιμα με κουπόνι, είναι και εκεί το ΔΝΤ, κι αυτό θεωρία συνωμοσίας;

Εγώ λέω ότι πρέπει να ξυπνήσουμε πριν είναι πολύ αργά. όποιος ενημερώνεται από την τηλεόραση είναι βαθιά νυχτωμένος και ανυποψίαστος.

Stendoras είπε...

http://stendoras.blogspot.com/2010/12/blog-post_2531.html

Τσούγδω είπε...

@ Stendoras

Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίζει. Προσωπικά δεν θεωρώ τον Θεοδωράκη ούτε τρελό ούτε, προς Θεού, υποκινούμενο από κανέναν, ούτε πιστεύω οτι τα έχει χάσει γι' αυτο και με προβληματίζει όσο και με "τσιγκλάει" η Σπίθα.

Πάντως δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να θεωρεί αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση... Αλλά και το Internet είναι τόσο χαοτικό, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις από αυτά που διαβάζεις...

ακυβέρνητος είπε...

Προσωπικά σέβομαι και τιμώ τον Μίκη Θεοδωράκη για τους αντιδικτατορικούς του αγώνες, και φυσικά για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό. Όμως, για την προσφορά του στην πολιτική ζωή δεν τον σέβομαι και δεν τον τιμώ καθόλου. Τον κατατάσσω στους πολιτικούς «νομάδες», αφού στη μακρόχρονη ιστορία του τον συναντάμε σχεδόν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Τον θυμάμαι το βρώμικο ’89 που τα πέταξε όλα στα σκουπίδια και έγινε υπουργός του δράκουλα, λέγοντας το αμίμητο «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι η μοναδική ελπίδα για τη χώρα» !!!
Αδυνατώ να διαχωρίσω σε μια προσωπικότητα την προσφορά της από τα λάθη της. Τον κάθε άνθρωπο τον εκλαμβάνω ως σύνολο, με τα καλά και τα σημάδια. Σήμερα, σε αυτή σου την ανάρτηση Τσούγδω, καλούμεθα να σχολιάσουμε την πολιτική υπόσταση του Μίκη, όχι την καλλιτεχνική που είναι αδιαμφισβήτητη και παγκόσμια αναγνωρισμένη.
Επειδή εκθειάζεις την «κίνηση» Θεοδωράκη, καθώς και την ιδρυτική διακήρυξη της «ΣΠΙΘΑΣ», θα ήθελα να σου απευθύνω μια ερώτηση: αν την «ΣΠΙΘΑ» την ίδρυε ο ακαταλληλότερος της Ραφήνας, ή ο Μητσοτάκης (λέμε τώρα) και στην ιδρυτική της διακήρυξη έγραφαν ακριβώς τα ίδια, θα είχες την ίδια γνώμη; Και αυτά τα αναφέρω γι’ αυτούς που θα με θεωρήσουν προκατειλημμένο.
Είσαι «πεπεισμένη ότι αυτός ο άνθρωπος αγαπάει την Ελλάδα όσο λίγοι». Από τους «επώνυμους», μάλλον έχεις δίκιο. Σίγουρα υπάρχουν και εκατομμύρια «ανώνυμοι», που ούτε εμφανίζονται στο γυαλί, ούτε και ιδρυτικές διακηρύξεις γράφουν, γιατί όσο και αγνές να είναι οι προθέσεις τους, με την έλλειψη αναγνωρισιμότητας, δεν θα τους πάρει κανένας στα σοβαρά.
Παρακάτω τον αθωώνεις, αφού τα όποια λάθη του τα «έκανε προφανώς γιατί έκρινε πως έτσι θα προσέφερε τις καλλίτερες υπηρεσίες στην Ελλάδα». Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν το πολυκατάλαβα. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί το κάθε κάθαρμα (και δεν εννοώ τον Μίκη) που ασέλγησε πάνω στην Ελλάδα.
Την καλημέρα μου…

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να κατηγορεί ή να βρίζει το Μίκη Θεοδωράκη.

Και μακάρι η "Σπίθα" να βοηθήσει.

Αλλά! Ο Μίκης , ίσως εν γνώσει του , ίσως άθελά του , έχει χάσει το σεβασμό πολλών με τις δηλώσεις και την συνεχή στήριξη του , στον Καραμανλή.

Ίσως φταίει το κόμπλεξ του με τους Παπανδρέου. Αλλά από τη στιγμή που είχε δηλώσει ότι τις φωτιές το 2007 τις έβαλαν οι Αμερικάνοι , για να ρίξουν τον Καραμανλή , ε συγνώμη , αλλά όπως όλοι έτσι και αυτός κρίνεται από τα λεγόμενα του.

Τσούγδω είπε...

@ Πετρος Κ.

Δεν νομίζω οτι εκθειάζω την κίνηση Θεοδωράκη, απλά την κρίνω θετικά.

Διευκρίνησα οτι διαφωνώ μαζί του σε πολλά.
Έχεις δίκιο στην παρατήρησή σου για την αγάπη του Θεοδωράκη προς την Ελλάδα, προφανώς κι εννοούσα από τους πιο προβεβλημένους, άλλωστε στη συνέχεια αναφέρω : Για ελάχιστους πολιτικούς μπορεί κάποιος να πει "να αυτός αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες και βάζει το συμφέρον της χώρας του και όχι της τσέπης του πάνω από όλα" οπότε νομίζω οτι αίρεται κάθε παρανόηση.

Τα λάθη του Θεοδωράκη, είναι κατ' εμέ "λάθη πολιτικής εκτίμησης" γι' αυτό τον δικαιολογώ (δεν τον αθωώνω), δεν νομίζω να έχει διαχειριστεί δημόσια χρήμα.

Τέλος επειδή νομίζω οτι ερμήνευσες λανθασμένα τις προθέσεις του post μου, ουσιαστικά δεν υποστηρίζω την Σπίθα, αλλά δεν ανέχομαι από κανέναν επειδή διαφωνεί με τον Θεοδωράκη και με την πολιτική του πορεία, να τον απαξιώνει με τέτοια ένταση όπως κάνουν μερικοί τις τελευταίες μέρες. Όπως θα παρατήρησες σχολίασα και κάποια ελάχιστα πράγματα πάνω σε αυτά που προτείνει, κάποιοι άλλοι θεώρησαν σωστό ο μόνος τους αντίλογος να είναι, "Ο Μίκης ξεκούτιανε".

@politikosxoliasmos

Συμφωνώ απόλυτα. Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής.
Αλλά η κριτική δεν πρέπει να γίνεται με εμπάθεια. Οκ επειδή όπως κάθε πρώην ή νυν κομμουνιστής που σέβεται τον εαυτό του, έχει πρόβλημα με τους Παπανδρέου και τους Αμερικανους, δεν σημαίνει πως η κριτική θα επικεντρωθεί στις όποιες εμμονές τους.

the elf at bay είπε...

Έχω την εντύπωση ότι ο Θεοδωράκης δεν μας τα λέει καλά. Πιστεύω ότι έχει ξεμωραθεί και κάνει πράγματα που ωθούν στον γέλωτα και στην σκωπτική διάθεση του καθενός. Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω τέτοιες κινήσεις.

Τσούγδω είπε...

@the elf at bay

Προσωπικά δεν γελάω με κάτι από αυτά που κάνει ο Θεοδωράκης.
Αντιδράσεις σαν και τη δική σου με οδήγησαν στο να κάνω αυτό το post.

Ανώνυμος είπε...

nai

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος

Ναι? Ναι, ό,τι πεις εσύ!

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Μα αναζητάτε στα κόμματα να βρείτε ποιος φταίει;

Δεν φυτρώνουν τα κόμματα, οι ψηφοφόροι τα αναδεικνύουμε. Μη μπερδεύεστε. Πάνε οι πατριώτες πολιτικοί που ξέρατε. Ξεκολλήστε!
Καθήκον των πολιτικών είναι να ευημερούν τα κόμματα που προέρχονται.
Καθήκον των ψηφοφόρων είναι να ευημερεί η χώρα.
Για αυτό η Δημοκρατία μας δίνει το όπλο της ψήφου, για να πριμοδοτούμε τον έναν ή τον άλλον πολιτικό φορέα που κρίνουμε ότι ωφελεί τον τόπο.

Για δείτε λοιπόν σήμερα; Ποιος ευημερεί, τα κόμματα ή η χώρα;
ΠΟΙΟΣ λοιπόν δεν έκανε καλά τη δουλειά του;;;;;

Αποκαλύφθηκε ότι ποτέ δεν υπήρχαν ιδεολογίες. Απλά οι περισσότεροι είμαστε ενταγμένοι σε μία από τις δύο πολιτικές συμμορίες, απομυζώντας ο ένας από τον άλλον και όλοι μαζί εναντίων της χώρας μας.

Θα επαναλάβω και πάλι τη σταθερή μου θέση σε αυτά:
ΚΑΙ η "Σπίθα" θα ήταν ΠΟΛΥ χρησιμότερη σαν πολιτική επιλογή για τον τόπο, από ότι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. ΠΟΛΥ χρησιμότερη από ότι οι αποδεδειγμένοι παπατζήδες που ρήμαξαν τον τόπο είτε με την ανικανότητα, είτε με την βουλιμία τους.

Τι θα κάνουμε λοιπόν οι ψηφοφόροι;;; Πάμε στοίχημα ότι και πάλι θα πριμοδοτήσουμε γενναία τις δύο συμμορίες και στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν).
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ! Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει χρεοκοπήσει είναι οι Έλληνες και τα μυαλά τους.
Όμως αυτά δεν θα τα ακούσετε ασφαλώς από κανέναν πολιτικό.

Και μη σας τρομάζει το "έξω από το ΝΑΤΟ".
Τα είπαν κι άλλοι πριν 30 χρόνια, αλλά κατόπιν στη πράξη συνειδητοποίησαν το μέγεθος της κοτσάνας.

Τσούγδω είπε...

@Θόδωρος Αθηναίος

Υπάρχει μία λογική βάσει της οποίας οι πολίτες συσπειρώνονται και ψηφίζουν τα 2 μεγάλα κόμματα.
Οι περισσότεροι θέλουν να επιλέγουν με την ψήφο τους κυβέρνηση. Είτε το θέλουμε είτε όχι τα κόμματα εξουσίας, προς το παρόν τουλάχιστον είναι 2. Και το γεγονός αυτό, θα πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς των υπολοίπων κομμάτων, καθώς απ' οτι φαίνεται ο προγραμματικός τους λόγος δεν πείθει και πολλούς.
Ποιο από τα κόμματα που έχει παρουσιαστεί την Μεταπολιτευτική περίοδο πέραν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα μπορούσε θεωρητικά να κυβερνήσει?
Κανένα θα απαντήσω.

Η πολυπόθητη αλλαγή θα έρθει όταν δημιουργηθεί ένας σοβαρός πολιτικός φορέας που θα θέλει να κυβερνήσει και όχι να αντιπολιτεύεται. Τότε και μόνο τότε θα καταρρεύσει ο δικομματισμός.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Αγαπητή μου Τσούγδω, τα κόμματα εξουσίας δεν θα πάψουν ποτέ να είναι δύο, όσο το 75% των Ελλήνων ψηφίζουν δύο κόμματα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ούτε ο προγραμματικός τους λόγος, ούτε το αν μπορούν να κυβερνήσουν φταίει. Τα ίδια είπαν το '81 για το ΠΑΣΟΚ, ότι με αυτά που λέει (έξω η βάσεις, έξω το ΝΑΤΟ, έξω η ΕΟΚ... κι ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα) είναι επικίνδυνοι για τον τόπο και τίποτε παράλογο δεν έκανε όταν κυβέρνησε.

Το θέμα ήταν απλά να το πάρει απόφαση ο κόσμος. Και το πήρε απόφαση, όταν ο μακαρίτης μιλούσε για την Ελλάδα των μη προνομιούχων Ελλήνων. Αυτό είναι το κουμπάκι του Έλληνα, το βραχυπρόθεσμο εφήμερο προσωπικό όφελος.

Τα δύο κόμματα εξουσίας θα πάψουν να έχουν καθεστωτική συμπεριφορά, ΜΟΝΟ αν πάψουν να θεωρούν δεδομένη τη κουτάλα. Όσο μας πυροβολούν κι εμείς αντιδράμε χειροκροτώντας τους (δια του 75% των ψήφων μας), τους δίνουμε κουράγιο να συνεχίσουν να μας...... αφού μας αρέσει!!