12 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου στη ΔΕΘ: Έμμεση ομολογία αποτυχίας, στροφή 360 μοιρών

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση, μεγάλο μέρος συμπολιτών μας περίμενε εχθές να ακούσει τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πού κινούμαστε, να σχηματίσει μία πιο καθαρή είκόνα και να δει την αγωνία του να μετουσιώνεται σε ερώτηση από δημοσιογράφους.

Με μία αμελητέα καθυστέρηση της τάξεως των 3μιση ωρών ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου. Είχε προηγηθεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί ο τρόπος που θα καλύπτονταν η νέα μαύρη τρύπα που προέκυψε από μόνη της, πολύ πιθανόν με ευθύνη των ανάγλητων Γερμανών που δεν θέλουν την Ευραπαϊκή ολοκλήρωση και θα έρθουν να μας κλέψουν την ενέργεια. Ενώ η μισή Ελλάδα ήταν συντονισμένη στους δέκτες της και περίμενε να ακούσει για νέα μέτρα, δημοσιογράφοι μετέδιδαν πληροφορίες μέσα από το Υπουργικό: "ο τάδε είπε αυτό, προτάθηκε αυτό, προτάθηκε εκείνο, ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί μόνο 10 ερωτήσεις".

Συνεδρίαση του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου | 11.09.2011Το γελοίο και επικίνδυνο της υπόθεσης δεν σχολιάστηκε επαρκώς. Ο Γ.Κρόγιας εχθές έθεσε υπόψιν μου μία φωτογραφία μέσα από το υπουργικό. Υπουργοί αγκαλιά με τα κινητά τους σε μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, να δίνουν αναφορά στους δημοσιογράφους των ώρα που το νέο μέτρο δεν είχε κλείσει, οι δημοσιογράφοι να μεταδίδουν τις πληροφορίες και ο κόσμος να περιμένει με το υπογλώσσιο στο χέρι. Η ίδια γελοιότητα συνέβη και όταν ο Παπανδρέου είχε παραιτηθεί στον Σαμαρά και “ψηνόταν” η συναίνεση. Η ίδια γελοιότητα συμβαίνει σε κάθε ανασχηματισμό. Πριν καλά καλά κλείσουν οι θέσεις, οι Υπουργοί ενημερώνουν πρώτα τους δημοσιογράφους και μετά τους οικείους τους. Αυτά τα πράγματα είναι τραγικά και περίτρανη απόδειξη της υφιστάμενης διαπλοκής.

Λίγο πριν τη συνέντευξη Παπανδρέου λοιπόν, ο Βενιζέλος μας ενημέρωσε για τα χαρμόσυνα μαντάτα. Φόρος στα ακίνητα,κλιμακούμενος ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικεί κάποιος.
Ουσιαστικά αυτό το νέο μέτρο είναι η ομολογία πλήρους αποτυχίας στα πάντα. Σίγουρα μόλις έπεσε η ιδέα για φορολόγηση ακινήτων στον τραπέζι, κάποιος είπε “και ποιός θα εγγυηθεί οτι θα πληρωθεί ο φόρος” και κάποιος άλλος σκέφτηκε.... ΔΕΗ!
Ο ίδιος ο Βενιζέλος στις δηλώσεις του είπε: “Θυμίζω οτι δεν έχει εισπραχθεί ούτε ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2009 ούτε το ΕΤΑΚ του 2010 λόγω αδυναμίας της φορολογικής διοίκησης. Άρα έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.”

Αυτή η φορολογική διοίκηση πόσες αδυναμίες έχει πια και γιατί θα πρέπει να πληρώνει τις αδυναμίες της ίδιας και της κυβέρνησης ο τίμιος φορολογούμενος;
Δηλαδή για ακόμα μία φορά ο ηλίθιος της υπόθεσης είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας που δεν φοροδιαφεύγει, έχει πληρώσει 3 έκτακτες εισφορές, αποδίδει ΦΠΑ, πληρώνει και ασφαλίζει υπαλλήλους κι έχει κι ένα καλό σπίτι. Ο έταιρος ηλίθιος είναι ο δημόσιος υπάλληλος που τόσα χρόνια έκανε καλά τη δουλειά του, δεν φρόντισε να κάνει την καβάτζα του για μία "δύσκολη ώρα", βλέπει τώρα τις αποδοχές του να πετσοκόβονται και την υπόλοιπη κοινωνία να τον βρίζει.

Δεν μπορεί το κράτος να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, βάζει έκτακτες εισφορές και τα παίρνει από τους τιμίους, κάνει περαιώσεις και βγάζει λάδι τους φοροφυγάδες, ομολογεί οτι αυτό το καθεστώς δεν θα τελειώσει ποτέ, επιτρέπει σε μαύρες τρύπες να δημιουργηθούν και στη συνέχεια εφευρίσκει νέα μέτρα.

Όταν έχεις λοιπόν πανθομολογούμενο πρόβλημα με τη φορολογική διοίκηση και έχεις ως προτεραιότητά σου την αύξηση των εσόδων και όχι τη μείωση των δαπανών, τι κάνεις; Την αλλάζεις! Όταν ένα από τα βασικά σου προβλήματα είναι η φοροδιαφυγή, τι κάνεις; Επικεντρώνεσαι σε αυτή και τη χτυπάς με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση μάλλον έχει αποφασίσει να εφαρμόσει κάτι σαν ομοιοπαθητική σε συνδυασμό με την τακτική το ώριμου φρούτου, τη δε ωρίμανση, προσπαθεί να την επιταχύνει με επικλήσεις στον πατριωτισμό.

Έστω λοιπόν οτι αποφασίζει κάποιος που βγάζει 200.000 ας πούμε να σταματήσει να φοροδιαφεύγει και να δηλώνει 20.000. Αυτομάτως θα φορολογηθεί με 40%, θα φάει 2 περίπου έκτακτες εισφορές στο κεφάλι, άρα φτάσαμε το 48%. Γιατί να το κάνει;
Αντί να δοθούν κίνητρα να σταματήσει η φοροδιαφυγή ή να σκληρύνουν τόσο οι μηχανισμοί ελέγχου που το να φοροδιαφεύγεις να είναι κατόρθωμα, όλο και περισσότεροι σκέφτονται να αρχίσουν να αποκρύπτουν εισοδήματα και μετανιώνουν για την τιμιότητά τους. Τεράστιο επίτευγμα.

Είναι μόνο η φοροδιαφυγή όμως; Φυσικά και όχι. Έχουμε ψηφίσει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο... Σε αυτά υπάρχουν κάποια μέτρα και δεν είναι προς διαμόρφωση όπως έχω ξαναγράψει (εδώ). Αν κάποιος σήμερα ρωτήσει “πώς πάει η εφαρμογή του Μεσοπροθέσμου” ο οποιοσδήποτε έχει μία ιδέα θα βάλει τα γέλια.

Ρώτησαν τον Παπανδρέου γιατί δεν ανακοινώνει το κλείσιμο μίας ΔΕΚΟ και δεν απάντησε. Σίγουρα μηδενιστικές λογικές του τύπου: Διώξε 100.000 δημοσίους υπαλλήλους (λες και δεν είναι άνθρωποι – γιατί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τι λιγότερο έχουν κλπ), κλείσε τώρα μία ΔΕΚΟ, δεν μπορεί να υιοθετηθούν από έναν Πρωθυπουργό, αλλά η απραξία, η αδυναμία διακυβέρνησης, η απροθυμία σύγκρουσης και η ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Δηλαδή όταν στο βάθος υπάρχει χρεοκοπία, εσύ δεν μπορείς να συνεχίζεις να σφυρίζεις αδιάφορα και να κλείνεις τα μάτια σου στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευτεί οτι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Το γεγονός οτι αυτό συνέβη στη ΔΕΘ, όπου όλα τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα στο τι θα πουν ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος, σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να ληφθούν και άλλα μέτρα, άμεσης απόδοσης φυσικά. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν δεν εφαρμοστούν τα προγράμματα. Λέτε να άλλαξαν ξαφνικά και να δούμε κάποιες τελευταίες κινήσεις συμμόρφωσης;

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό να ανοίξουν όλα τα μέτωπα τώρα. Ό,τι δεν έγινε μέσα σε 1μιση χρόνο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες με τόσο βαρύ κλίμα.

Η ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης πιστεύω οτι έπρεπε να είναι πιο σαφής και ειλικρινής. Το οτι έχουν αποτύχει το βλέπουμε όλοι. Διεκδικήσεις και αντιδράσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, το θέμα είναι μία κυβέρνηση να μην εγκλωβίζεται και να προχωράει. Αυτή τη στιγμή ο Παπανδρέου δεν έχει την απαραίτητη συναίνεση ούτε ενδοπαραταξιακά. Και αν ο ίδιος είναι υπερήφανος μπροστά από τις κάμερες για την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, πίσω από τις κάμερες δεν είμαι σίγουρη οτι συμβαίνει το ίδιο. 
Μόνος του ο Παπανδρέου δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταργήσεις οργανισμών, ούτε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η Κ.Ο. για την οποία είναι υπερήφανος είτε θα εκβιάσει για ακόμα μία φορά με αποτέλεσμα να μη γίνει και πάλι καμία ουσιαστική αλλαγή, ή θα τον ρίξει χωρίς πολλά πολλά.


Update: Ταχύρυθμα μαθήματα Μαθηματικών: Ένας κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε 2π, οπότε όταν μιλάμε για 360 μοίρες εννοούμε πλήρη στασιμότητα. Τελικά έπρεπε να τον μασήσω τον τίτλο για να μη χρειάζεται να εξηγώ τα αυτονόητα.

5 σχόλια:

nikos είπε...

Ο Παπανδρέου κάνοντας ανασχηματισμό τον περασμένο Ιούνιο, δίνοντας το Υπ Οικονομικών στο Βενιζέλο, όλοι περιμέναμε οτι θα τα θαλασσώσει, παρα την τεράστια ευφυία του και τη ρητορική δεινότητα.....
Αυτό που ήθελε ο Παπανδρέου, να κάψει το Μπένι, το κατάφερε και με το παραπάνω, μόνο που μαζί κάηκε και η χώρα. Φερθηκε δηλαδή τελείως πολιτικάντικα.

ΥΣ Πάντως οτι θα έβλεπα και το Mega να ξεσκίζει το Μπένι...
Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα Υπουργεία

nantia είπε...

Απο τη μια,χαθηκε πολυτιμος χρονος -το 2010- .
Απραξια (αξιοποιηση περιουσιας, αποτελεσματικοτητα, μειωση γραφειοκρατιας και διαφθορας στο Δημοσιο) , υποχωρητικοτητα και πισωγυρισματα (κλειστα επαγγελματα)
Απο την αλλη, μια αυτιστικη μαζα που δεν ειναι κοινωνια και γι αυτο δεν κανει το αυτονοητο : να απαιτησει και να συνεργαστει ωστε να πληρωσουν ολοι αναλογα με την φοροδοτικη τους ικανοτητα.
Τελος χρονου, συν-τροφοι ...

Τσούγδω είπε...

@nikos

Όλοι μας βλέπαμε οτι ενδεχόμενες εκλογές θα ήτνα καταστροφή και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της χώρας ήταν και είναι η πολιτική σταθερότητα. Ο Παπανδρέου προσπάθησε να εξασφαλίσει συναίνεση, συναίνεση δεν ήρθε και προκειμένου να μη τον ρίξουν, έβγαλε στον αφρό το βαθύ Πασόκ. Τραγική επιλογή, αλλά εάν έκανε κυβέρνηση τεχνοκρατών θα είχε ήδη πέσει. Μη ξεχνάμε οτι η τύχη μας εξαρτάται από τα κέφια του Ρομπόπουλο, της Αντωνίου, της Καϊλή κλπ...

Δεν του φταίει κανείς όμως που δεν ξεσκαρτάρησε το Πασόκ όταν μπορούσε και ο κόσμος το απαιτούσε.... Το θέμα είναι, γιατί εμείς πρέπει να πληρώνουμε την ατολμία του.

@nantia42

Και στο τέλος χρόνου η κοινωνία δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο. Συνομωσιολάγνοι, κοιτάνε μόνο τη δική τους καμπούρα, χέστηκαν και να χρεοκοπήσουμε. Το θέμα είναι οτι τα αποτελέσματα θα τα λουστούμε όλοι μαζί.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Στροφή 360 μοιρών!!! Εμ βέβαια... κύκλους γύρω από τον εαυτό σας κάνετε!!!

Καλά, είστε τόσο αγράμματοι; Η αλλαγή πορείας είναι 180 μοίρες. ΟΧΙ 360... Έλεος με τις ΠΑΣΟΚομαλακίες.

Τσούγδω είπε...

@ Βασίλης Περαντζάκης

Νομίζετε οτι απευθύνεστε σε ζώα;
Από το κείμενό μου προφανώς δεν καταλάβατε οτι μιλάω για στασιμότητα, άρα 360 μοίρες. Άμα ήθελα θα έβαζα 720, μήπως θα έπρεπε να σας ρωτήσω;

Ήρθατε εσείς να μου μάθετε οτι κάθε 2π επαναλαμβάνεται ένας κύκλος; Ευχαριστώ για την ενημέρωση λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη- διάνοια.

Εκτός βέβαια και εάν εσείς είδατε κάποια αλλαγή πορείας.