7 Ιουνίου 2012

Αίμα, τιμή, Χρυσοί Ναζί

Τελικά εκεί που ελπίζεις οτι δεν υπάρχει πιο κάτω, πάντα κάτι γίνεται για να σε διαψεύσει. Λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, άρχισε να διαφαίνεται οτι η Χρυσή Αυγή θα έμπαινε στη Βουλή μ' ένα ποσοστό κοντά στο 3%, το μεγαλύτερο ποσοστό που της έδιναν έφτανε το 5%. Τότε είχα πιστέψει οτι ήταν απλά ένα "κόλπο συσπείρωσης", για να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας υπό τον φόβο εισόδου νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή και να μην απέχουν οι πολίτες. Τελικά το ποσοστά ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις.
Μόλις εξελέγη λοιπόν η Χρυσή Αυγή άρχισε να ξετυλίγει το ... ζηλευτό της πρόγραμμα και να μας γνωρίζει τα αξιόλογα στελέχη της. Πογκρόμ εναντίον μεταναστών, προσφορά ... "κοινωνικού έργου", υποκατάσταση της αστυνομίας (η Χρυσή Αυγή είναι πάντα εκεί προσπαθώντας να τσιμπήσει ψήφους όταν η αστυνομία πίνει το φραπεδάκι της)...

Σίγουρα υπάρχουν πολίτες που δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, τους αρκούσαν τα "να ξεβρωμίσει ο τόπος", "όχι στο Μνημόνιο", δεν μπορούσαν δε να φανταστούν τι ακριβώς θα πει "νεοναζιστικό μόρφωμα". Η Χρυσή Αυγή όμως δεν στοχεύει σε αυτούς. Δεν τους ενδιαφέρει ο "ό,τι να ναι" νέος που ψήφισε Χρυσή Αυγή για μαγκιά, που παραπλανήθηκε. Νομίζω οτι τους ενδιαφέρει η δημιουργία σταθερού ακροατηρίου στον χώρο της ακροδεξιάς και αυτό επιδιώκουν με τα όσα κάνουν.
Δεν είναι οτι ξαφνικά αποκαλύφθηκαν και "την πατάνε" με τις πρακτικές που ακολουθούν, οι περισσότεροι μπορεί να φρίττουμε με τα όσα έχουν συμβεί μετά τις εκλογές, με τα "εγέρθητω", με τα πογκρόμ, με το ξύλο στη Λιάνα Κανέλλη και το νερό στη Ρένα Δούρου, με τα σόου Κασιδιάρη στο Mega απέναντι στον Καψή, αλλά ένα μέρος του κόσμου γουστάρει. Ένα μέρος του κόσμου σιχαίνεται τα "παλιοκομμούνια", θέλει "ησυχία, τάξη, πειθαρχία και ασφάλεια", θέλει να εξαφανιστούν δια μαγείας οι μετανάστες χωρίς να τους ενδιαφέρει το πώς. Σε αυτούς στοχεύει η Χρυσή Αυγή και με αυτές της τις δράσεις, αυτούς τους ψηφοφόρους δεν τους χάνει, θα μάθουμε πόσοι είναι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Πολλούς θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Προσωπικά πιστεύω οτι σε αυτή τη φάση με δεδομένη την κατάσταση και αφού δεν μπόρεσε να αποφευχθεί το "φούντωμά της", ένα blame game, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, ειδικά όταν δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Οι μισοί λένε οτι φταίει το Μνημόνιο, άλλοι τα φορτώνουν στο Δουβλίνο ΙΙ, άλλοι κατηγορούν την αριστερά που τολμάει να αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν ανθρώπους... Στην πραγματικότητα για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ευθύνονται όλα αυτά και πολλά ακόμη, τώρα αν το θέμα είναι η ... ιεράρχηση και το ποιός φταίει περισσότερο, νομίζω οτι χάνουμε το νόημα.

Το ξεφούσκωμα της ακροδεξιάς θα χρειαστεί πολύ χρόνο, δεν θα έρθει μέσα σε ένα μήνα και σίγουρα θα πρέπει το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία να μην κλείνει τα μάτια της σε κανέναν από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό και να μη δώσει άλλο χώρο στη Χρυσή Αυγή. Για να ατονίσει θα πρέπει να εκλείψουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο να την επιλέξει το 6,8% των πολιτών.
Όταν θα σταματήσουν οι πολίτες να έχουν ανάγκη τον Χρυσαυγίτη που θα τους πάει στο ΑΤΜ, που θα "καθαρίσει" την περιοχή κάτω από το διαμέρισμά τους, όταν θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν εχθρούς που ήρθαν να καταλάβουν τη χώρα (κάτι που απαιτεί μείωση του αριθμού τους, απελάσεις και καλύτερη φύλαξη των συνόρων), όταν θα υπάρχει ο "αστυνομικός της γειτονιάς" και όχι ο "Χρυσαυγίτης της γειτονιάς", τότε η Χρυσή Αυγή θα σβήσει. Δεν είναι ακόμη ένα αντιμνημονιακό κόμμα, δεν ασχολήθηκε καν με το Μνημόνιο, απλά αντέγραψε την επιχειρηματογολία τόσων άλλων κομμάτων γύρω από αυτό. Πλειοδοτεί αποκλειστικά και μόνο πάνω στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Η Δημοκρατία μας μπορεί να θωρακιστεί, έχει ακόμη τον χρόνο και για να γίνει αυτό, πρέπει να πάψει να ποντάρει στην αυτοοργάνωση και στα δίχτυα αλληλεγγύης. Πρέπει επίσης να σταματήσουν να υιοθετούνται ακραίες θέσεις είτε από την δεξιά (που ρίχνει νερό στον μύλο της επιχειρηματολογίας και κυρίως της δράσης της ΧΑ) όπως και από την Αριστερά που συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα και επιμένει στο "νομιμοποίηση όλων". Όσο θα υπάρχει το "νομιμοποίηση όλων", τόσο θα γεννιέται ως αντίδραση το "να φύγουν όλοι". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: